home | photosimulation & design viz | walls & landscaping | arapahoe road sound wall

« back

Arapahoe Road Sound Wall Photosimulations

CDOT, Denver, Colorado

When the Colorado Department of Transportation (CDOT) and the Regional Transportation District (RTD) partnered to widen I-25 and extend light rail service in the Southeast I-25 Corridor (TREX) a few interchanges were not fully re-configured. The interchange at Araphahoe Road being in need of further study fell into this category.

Soon after the completion of the TREX project, planning began for Arapahoe Road as the I-25/Arapahoe Road Interchange Environmental Assessment (EA). POITRA Visual was selected to provide design visualization and graphic support services for the study.

Take a closer look! Hand drawn graphics by POITRA helped convey 'yet-to-be- determined' message. (click to magnify)

Photo-realistic photo simulation and design visualization services by POITRA Visual

Photosimulations | Mouse-over images below to toggle:


arrow up
E

arrow up
1

arrow up
2

arrow up
3

arrow up
4

The EA upgraded and widened Arapahoe Road which made soundwalls adjacent to residential neighborhoods necessary. In some areas retaining walls would also be required. As part of the public involvement process area residents were invited to form an action committee which would help develop and recomend aesthetic treatments for the project including these walls.

POITRA photographers collected multiple views that could be used to illustrate several variations in aesthetic concepts in a single image. One representative view was then selected by the Project Engineer. POITRA added the walls as 'blank canvas' aesthetically but otherwise exactly following the design plans.

The trees and shrubs displaced by the walls were removed and the background restored. On the right side of the image this meant revealing a house. The selected view was in a location where a vertical curve was removed from the alignment so even the grade in front of the wall changed. This work was accomplished using traditional digital painting techniques.

POTRA then added aesthetic treatments as requested by the action committee. These included a simple concrete wall with planting pockets for vines; a formed concrete texture of cut stone painted and grouted;a formed concrete wall with fractured fin panels and a formed and painted conrete wall that appeared as brick. These options were again created using digital painting methods.

POITRA created several figure documents using the Engineers existing page and logo layout. POiTRA graphic artists created custom hand drawn graphics to describe different retaining wall, soundwall and property line configurations.

CDOT used the finished simulations in meetings with the school, the City and County of Denver and area residents during the EA public process. The simulations also appeared in the EA documents. end of article

arrow leftBACK


Take a closer look! The highly developed skills of the Artists at POITRA Visual make your concept real. (click to magnify)

Take a Closer Look! POITRA graphic artists can place simulations and graphics into your existing document layouts. (click to magnify)